DUBROVNIK - PRVI I DRUGI DAN AKCIJE

PETAK:

Najveći volonterski projekt u Hrvatskoj, “72 sata bez kompromisa”, započeo je u četvrtak, 14. listopada, a skoro 3000 volontera u 16 gradova i općina uspješno su odradili prvi dan volonterskih akcija. 

Dubrovnik u ovom projektu sudjeluje već sedam godina i okuplja preko 200 volontera u 30 različitih volonterskih akcija. Prvi dan volonteri su odradili 15 volonterskih akcija podijeljenih u ekološke, socijalne i radne. Već od ranog jutra krenulo se na različite strane Grada. Neki od volontera su kopali rupe za nove sprave za rehabilitaciju korisnicima Udruge “Dva skalina”, dok se na drugoj lokaciji ususret zimi i hladnijim vremenima pripremalo nove grede i počelo s postavljanjem novog potkrovlja kuće. Nekolicina volontera radila je i s onima najmanjima kojima su pripremali pisma i poruke za osobe treće životne dobi u domovima, kako bi i bez obzira na pandemiju i nemogućnost osobnog njihovog dolaska bili svjesni njihove prisutnosti i svjesnosti da ih volonteri nisu zaboravili, već da su tu uvijek za njih. Osim toga radilo se i u osnovnoj školi gdje se započelo s uređenjem i bojanjem prostorija, ali i pripremom ograda za novu boju. Dio volontera uređivao je obiteljsku kuću kako bi joj omogućili normalne životne uvjete te su joj pripremili drva za ogrjev. 

Mladi dubrovčani od 15 do 35 godina odlučili su ovaj vikend zagrliti srcem Dubrovnik i sve potrebite u njemu, a velika većina njih će to nastaviti i poslije projekta.

I za sutra, u subotu 17. listopada, se pripremaju mnoge raznolike akcije na kojima će volonteri nesebično darovati svoje vrijeme, vještine i talente te osvijestiti sebi i drugima “kako srce se napuni kada za drugog se isprazni” što je ujedno i službeni jingle ovogodišnjeg projekta.

"72 sata bez kompromisa" je međunarodna volonterska akcija koja je započela davne 1995. godine u Njemačkoj. Otada se svake godine broj volontera, akcija i uključenih država povećava. Zasad je u projekt uključeno 10 europskih zemalja. Hrvatska je u projekt uključena već osmu godinu zaredom, a svake godine se broj uključenih gradova i općina povećava. 

“72 sata bez kompromisa” u Dubrovniku se održava u organizaciji Studentskog katoličkog centra Dubrovnik (SKAC_DU), a u suradnji s Caritasom i Vijećem za mlade Dubrovačke biskupije.

 
SUBOTA:

U subotu, 16. listopada, uspješno su se završile sve volonterske akcije projekta “72 sata bez kompromisa”. U Dubrovniku se u subotu okupilo preko dvjesto volontera, a herojski su odradili trideset volonterskih akcija. 

Akcije su se odvijale diljem Grada i okolice, a volonteri su se već od ranog jutra rasporedili po lokacijama i započeli s akcijama koje su bile podijeljene na ekološke, radne i socijalne. Volonteri prethodno nisu znali na koje lokacije idu, a niti ono što će raditi što je čar beskompromisnog volontiranja. 

Nakon što su prethodni dan, u petak 15. listopada, volonteri već odradili dio akcija neke od njih su se nastavili i tijekom subotnjeg dana. 

Na raznoraznim radnim akcijama mladi su bojali zidove, ograde, preuređivali prostorije, iznosili stari namještaj i nastavili graditi potkrovlje kuće. Na ekološkim akcijama uređenja okoliša sportske dvorane u Gospinom polju pripomogli su i skauti odreda sv. Benedikta. Skauti raznih uzrasta od onih najmlađih pa do i onih najstarijih prepoznali su radost volontiranja i postali svjesni koliko puno malih ruku može učiniti mnoštvo. U socijalnim akcijama volonteri su svoje vrijeme uložili u uređenje životnih prostora naših sugađana te kroz ovo kratko vrijeme nastojali im omogućiti normalne životne uvjete. Nakon što su uredili njihove prostore iskoristili su vrijeme za druženje, igru s djecom, ali i šetnju životinja kako bi i one najmanje sitnice barem na jedan učinili lakšim. 

Jedna posebna akcija odvijala se pokraj općine u Župi dubrovačkoj u prostorijama parka Dječjeg vrtića Župa dubrovačka. Naime, na zidu u parku koji je bio neuređen i pun rupa odlučili su u suradnji s Općinom Župa dubrovačka isrctati mural s dječjim motivima. U tome im je i pomogla sama Općina koja je pripremila zid za crtanje, ispunila rupe te postavila temeljnu boju, a nakon toga volonteri su došli isrctati dječje motive iz crtića. Ovim putem volonteri se zahvaljuju Općini Župi dubrovačka na ugodnoj i jednostavnoj organizaciji, te željno iščekuju ponedjeljak kada će djeca doći u vrtić i ugledati novi izgled svog parka. 

Preko dvjesto volontera odlučilo je ovaj vikend žrtvovati svoje vrijeme i uložiti ga u volontiranje. Ispred svojih životnih obveza stavili su potrebe drugih i njihove životne priče bar nakratko obojati radošću i šarenilom. Volonteri ne primaju novac, ali osjećajima i pričama korisnika koji dugo nakon projekta pričaju o promjenama koje su doživjeli oni primaju plaću koja puni njihova srca. Jednu priču zahvale korisnice volonterima prenosimo u cijelosti. 

“Danas su nam došle u pomoć predivne volonterke iz Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije.

Moram priznati da su me odmah oduševile svojim srdačnim i spontanim pristupom prema meni i djeci. Odmah su nam donijeli radost u naš mali dom. Vrlo brzo su se organizirale pa su izvele djecu vanka u šetnju, a druge cure su ostale i sređivale kuhinju, sobu i kupaonicu.

Napravile su jako puno posla sa čišćenjem i pospremanjem, a posebno me je razveselilo što su mi pomogle da se riješim suvišnih stvari koje su zauzimale jako puno mjesta u malom prostoru. Cure drage, jako ste me usrećile i neizmjerno ste mi pomogle jer sada puno lakše mogu nastaviti sa svojim životom jer je sve oko mene prodisalo i osjećam se oslobođeno u puno urednijem i funkcionalnijem prostoru. Hvala Vam još jednom beskrajno na nesebičnoj pomoći i Udruzi SKAC_DU i Caritasu Dubrovačke biskupije što ste ih poslali k nama! Bog Vas svih čuvao i blagoslovio!”

Volonteri će i sutra, u nedjelju 17. listopada, nastaviti s kreativnim radionicama sa skautima Odreda Gospe od obrane gdje će pripremati kreativne čestitke i poruke korisnicima domova za starije. Nakon toga, u 18h u crkvi sv. Mihajla, uslijedit će Misa zahvalnica za održani projekt i ujedno završnica ovogodišnjeg projekta. Poslije mise uslijedit će koncert klape Kaše i roštilj za zahvalu svim volonterima i suradnicima koji su sudjelovali na ovogodišnjem projektu. 

Glavni organizator projekta u Dubrovniku je Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU) uz suradnju Vijeća za mlade i Caritasa Dubrovačke biskupije.

 

Share This
Long-time steroid use helped kill famed strongman Mike Jenkins, prompts coroner's warning order anavar online new york state sues purdue pharma and sackler family over opioid deaths