Kad osmijeh vlada briga ne postoji

Drugi dan najvećeg volonterskog projekta u Hrvatskoj počeo je veoma radno. Preko 1900 radosnih volontera uputilo se na više od 370 različitih akcija. Naoružani osmijehom, dobrom voljom, različitim alatima uputili su se onima kojima je pomoć neophodna. Osim ljudima, zaputili su se prirodi koja također vapi za našom pomoći, kako papa Franjo govori: ''Pozvani smo, naprotiv, postati oruđa Boga Oca kako bi naš planet bio onakav kakvim ga je on sam dao pri stvaranju i kako bi odgovarao njegovu planu mira, ljepote, i punine.'' Upravo su kroz današnji dan volonteri postali oruđe Boga Oca i odlučili urediti okoliš oko sebe kako bi i druge generacije mogle uživati u plodovima ljepote i mira.
Gdje su to današnji gradovi pomagali?

Belišće - Krk
Belišće se pobrinulo za izgled dvorišta udruge “Zvono”. Pokosili su travu, pomeli lišće, a nakon toga razgovarali su s korisnicima udruge kako bi ih razveselili i pružili im utjehu. Otok Krk budan je od 4 ujutro kako bi trajektom došli do svojih volonterskih akcija! Nema što nisu napravili… U Oazi su pilili drva za potrebite, u Domu za starije osobe „Mali Kartec“ kroz pjesmu zajedno s korisnicima su zasadili cvijeće u tegle, u Puntu su očistili okoliš DV „Katarina Frankopan“ te pomogli u izgradnji povišene gredice u samostanu sestara Karmelićanki.

Zagreb - Split
Subotu je obilježio niz radnih, socijalnih i ekoloških akcija diljem Zagreba i okolice. Volonteri su beskompromisno dali svoje vrijeme, međusobno se upoznali, zajedno služili i podijelili radost jedni s drugima. Bojalo se, grabljalo, kopalo, družilo se sa korisnicima staračkih domova... Uz druženje i rad čula se pjesma, smijeh i zračila je dobra energija. Na splitskoj Rivi mladi su sudjelovali u prikupljanju sredstava za deset siromašnih obitelji Splita – suradnja s udrugom MoSt – nazvana Split za Split, Zajedno u borbi protiv siromaštva. Bojali su elemente na igralištu za djecu – štićenike doma Maestral, pošumljavali Mosor u suradnji s projektom Boranka, vodili djecu korisnike udruge Moje dijete Solin na terapijsko jahanje u UTI TOMS…

Rijeka – Slavonski Brod
Danas je Rijeka u znaku beskompromisnosti nastavila teći riječkim Korzom gdje su marljivi volonteri pomagali beskućnicima prodavati časopis "Ulične svjetiljke". Pjesmom je uljepšan dan pacijentima Hospicija, a i spretne ruke uredile su njegov okoliš. Slavonski Brod počeo je krečenjem obiteljskih domova i krčenjem dvorišta mladi su volonteri kreativci oslikavali slike i Miralem našim najmlađima iz dječjeg vrtića. Svojim umjetničkim talentom i kreativnošću uljepšali su vanjski dio dječjeg vrtića i oživjeli ga raznim likovima iz dječjih bajki i crtića.

Suhopolje – Vela Luka
Suhopolje je popravio novi pješčanik na dječjem igralištu te su ga pobojali i uredili ostatak igrališta, zatim su ofarbali tobogan i popravili klackalicu. Nakon cijeloga dana skupili su snage i popravili su staru škrinju za igračke koja će također služiti kao klupa. U Veloj Luci mladi su prikupljali namirnice za korisnike Caritasa, čistili zvonik, okoliš oko crkve te izrađivali suvenire i ukrasne vrećice.

Vinkovci - Vukovar
Vinkovci su obilježili drugi dan beskompromisnog volontiranja među građanima, kroz tečaj plesa, obnovu znanja iz prve pomoći i boravkom s bakama na tržnici. Ekološkim su akcijama uljepšavali pročelja i parkove grada Vinkovaca. Najdojmljivija akcija koja će im sigurno ostati u sjećanju je pomoć oko uspostavljanja dostojnijeg života hrvatskim braniteljima s invaliditetom. U Vukovaru su akcije bile u nekoliko lokalnih udruga i ustanova te su volonteri na razne načine pridonijeli njihovom boljitku. Krečilo se, lakiralo, promoviralo, ali i družilo, igralo s korisnicima doma za starije i nemoćne osobe. U Zadru je itekako bilo radno, volonteri su bili raspodijeljeni na različitim lokacijama i pomagali svima koji su bili u potrebi. Od časnih sestara i slaganja drva za zimu do posla u azilu gdje su mogli pomoći psićima.

Kako nam je još bilo, pogledajte na Fotografijama!

Share This
Long-time steroid use helped kill famed strongman Mike Jenkins, prompts coroner's warning order anavar online new york state sues purdue pharma and sackler family over opioid deaths