Akcija "Iz crnila u bjelinu" - Zagreb

U jednoj maloj kući, u maloj ulici, živi jedna sasvim obična starica… Počinju tako razne poznate priča pa tako i naša. No, ova priča uvelike se razlikuje od bilo koje druge koju ste ikada pročitali. Puna je zapleta, raspleta, emocija i beskompromisnosti. Naslov priče: Iz crnila u bjelinu. Akteri su volonteri 72 sata bez kompromisa i 90-godišnja gospođa. Mjesto i vrijeme radnje su Zagreb, 72 sata jednog vikenda u listopadu 2020. Pa krenimo zajedno u ovu beskompromisnu priču…

Prvi susret naših volontera i gospođe, u čiju su kuću došli na akciju, nije bio tako bajan. Šok i prestrašenost bili su prisutni kod obje strane. Gospođa se prepala dolaska volontera, a volonteri su ostali zaprepašteni lošim uvjetima u kojima gospođa živi. Zašto se akcija zove Iz crnila u bjelinu, volonterima je ubrzo postalo jasno. Vidjevši da je svaki zid dviju prostorija u kojima gospođa boravi potpuno crn od dima, čađe i neodržavanja, bilo je jasno da njihov zadatak pretvoriti te zidove u bijele. Kako krenuti nakon prvobitnog šoka, kako ćemo raditi, što nam sve treba, hoćemo li mi to ikada uspjeti dovršiti? Sve su to pitanja koja su prolazila glavama volontera nakon stišavanja onog prvobitnog šoka. Na licima volontera nije se mogla sakriti zabrinutost koja je snažno odavala zahtjevnost akcije. Ali njihova topla, beskompromisna srca nadjačala su svaku težinu, zahtjevnost i složenost akcije. Spremno su uzeli alate i bacili se na posao. Bilo je tu micanja namještaja, struganja, gletanja, metenja, farbanja… Na pauze, glad i žeđ često su zaboravili od velike želje koja ih je vodila da akciju privedu kraju i gospođi osiguraju ljepši i sigurniji dom. Svatko tko ih je vidio ostao je oduševljen njihovom zauzetošću i snagom volje kojom su radili. Oni su, kako nam je rekla voditeljica akcije Božena, mijenjali cijeli svijet u malom. Iz minute u minutu vrijedne ruke preobražavale su gospođin životni prostor. Malo, pomalo posao se, kojemu se na početku nije vidjelo kraja, ipak priveo kraju. Našim volonterima nije bilo ni na kraj pameti odustati, ni pod najtežim uvjetima. Prostorije su zablistale u novom bijelom sjaju, a taj isti sjaj bilo je prekrasno vidjeti i na licu naših ispunjenih volontera i gospođe kada je vidjela svoje novouređene prostorije. Uz beskrajnu ispunjenost i sreću, što su gospođi vratili osmjeh na lice i prostor dostojan življenja, naši volonteri, s onim dobrim i pozitivnim umorom, povukli su se na zasluženi odmor. Dojmovi i reakcije prebirali su se u srcima još mnogo dana kasnije. A i sada, kada se prisjećamo te akcije, obuzima nas toplina oko srca.

I eto, gotova je ova naša zagrebačka beskompromisna priča… Za sada… U Zagrebu nestrpljivo čekamo ovu jesen i novih 72 sata bez kompromisa iz kojih će se, vjerujemo, izroditi još puno ovakvih prekrasnih akcija i priča o beskompromisnosti i ljubavi za drugoga.

P. S. Gospođa je dobila i još jedno malo iznenađenje. Volonteri zagrebačkog Caritasa, s kojima je u suradnji i ova akcija provedena, odveli su gospođu nakon dugo vremena frizeru na novu frizuru što ju je jako obradovalo.

Share This