Ciljevi projekta

Promocija volonterstva 

Sama bit projekta leži u tome da veliki broj mladih istovremeno volontira na različitim mjestima. Projekt uz ogroman broj volontera obuhvaća i veliki broj udruga, institucija i organizacija, čime se općenito potiče društvo na aktivnije sudjelovanje i promociju volonterstva kao poželjne aktivnosti. Kroz inovativan i mladima zanimljiv način želimo im približiti volontiranje i potaknuti ih da se odvaže.

Pomoć ljudima u potrebi (solidarnost) i osvještavanje dostojanstva svakog čovjeka

Kroz socijalne i radne akcije u projektu volonteri imaju priliku pristupiti ljudima koji su zaboravljeni od društva, a nažalost i najčešće socijalno distancirani. U kratkom vremenskom periodu pomaže se članovima lokalnih zajednica koji su u najvećim potrebama (napušteni, bolesni, nemoćni…). Osim što mladi pomažu svojim sugrađanima postaju i svjesni potreba svoje zajednice i koliko je okolini malo potrebno za vraćanje osmijeha na lice.

Potaknuti mlade na proaktivnost i prepoznavanje potreba društva

Mladiću, kažem ti ustani! – naslov je poruke pape Franje za 35. svjetski dan mladih, “Ustani, znači također sanjajte, riskirajte, zauzmite se kako biste promijenili svijet, zapalite ponovo svoje želje, promatrajte nebo, zvijezde i svijet oko vas.” Mladi kao važan element i nositelji promjena u svakom društvu, pozvani su biti aktivni članovi zajednice. Kroz projekt želimo mladima približiti društvene potrebe kako bi oni, osnaženi i ohrabreni, pronalazili način za daljnje širenje dobrih djela. Mladi na ovaj način preuzimaju odgovornost, pokazuju inicijativu i djeluju.

Poticanje mladih na aktivno življenje vjere 

„Svaki dan propovijedaj Evanđelje i ukoliko je potrebno, koristi riječi.“  Mladima se trudimo dati
primjer kako djelima treba živjeti kršćansku vjeru. Projekt se otvara i zatvara svetom misom
čime se jasno ističe važnost i uloga Krista kao i presvetog Trojstva u volontiranju.
"Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!" (Mt 25, 45)
U središtu projekta je Bog i on izlazi iz svakog našeg dobrog djela.


Podizanje svijesti o brizi za okoliš/prirodu 

Papa Franjo u svojoj enciklici Laudato Si poziva nas sve brigu za zajednički dom. U težnji za izgradnjom bolje budućnosti, moramo misliti na okoliš i probuditi svijest za zaštitom stvorenog svijeta. Kroz ekološke akcije mladi imaju priliku čistiti vanjske prostore, uređivati šumske puteve, vrtove i cvjetnjake, saditi i prikupljati plodove. Mladi kroz ove akcije doprinose očuvanju prirode, te postaju svjesniji ekoloških problema.

Karakteristike projekta

Beskompromisnost 

Posebnost ovog projekta je njegova beskompromisnost koja se očituje u izazovu koji se stavlja pred mlade. Pri prijavi na projekt, nije moguće odabrati volontersku akciju na kojoj će se sudjelovati. Na taj način mladi beskompromisno daruju svoje vrijeme, vještine i talente i stavljaju se na raspolaganje najpotrebnijima. “Imati povjerenja znači bez vaganja činiti dobro, umnažati ljubav i ugrađivati se u djela koja ostaju” - p. Luka Rađa

Razvoj vještina i talenata

Ovisno o veličini zajednice u kojoj se organizira projekt kompleksnost projekta zahtjeva određene organizatorske sposobnosti, utvrđivanje plana pripreme i provedbe projekta, formiranje timova, koordinacija i još mnoge druge aktivnosti. Sudjelovanjem u projektu volonteri, pogotovo oni koji sudjeluju u organizaciji projekta, stvaraju nove i usavršavaju postojeće vještine i talente. Razvijaju se komunikacijske, organizacijske vještine, stječe se iskustvo sudjelovanja u organizaciji velikog projekta.

Umrežavanje mladih

“Prijateljstvo koje ima svoj izvor u Bogu nikad se ne gasi” sv. Katarina Sijenska. Kroz projekt volonteri imaju priliku upoznavati se, družiti i razgovarati s mladima iz svoje lokalne zajednice s kojima možda do sada nisu imali takvu priliku. Provedeni projekti su značajno doprinijeli novim prijateljstvima i suradnjama ne samo mladih iz lokalne zajednice, već i povezivanju mladih na nacionalnoj razini.

Nacionalna pokrivenost

Iz godine u godinu sve više gradova i mjesta obuhvaćeno je projektom. 72 sata bez kompromisa  želi doći u one sredine u kojima nedostaje inicijative i potaknuti mlade da budu promjena. Od istoka do zapada, od sjevera do juga Hrvatske, nastavljamo dalje u istom smjeru s ciljem rasta projekta i dolaska do onih kojim je pomoć potrebna.