Odabrani slogan i logotip za ovogodišnji projekt 72 sata bez kompromisa

Projekt 72 sata bez kompromisa ove se godine održava pod sloganom "Zagrli srcem". Zagrliti srcem znači zagrliti pomoć, malenost, žrtvu i rad, i svaku dušu kojoj baš tvoj zagrljaj može obojati dan, mjesec, život. Sukladno sloganu predstavljamo vam i ovogodišnji logotip.

On prikazuje ono što volonteri zaista i čine. 

Logotip sadrži nekoliko elemenata:

  • Štopericu kao prepoznatljiv logo projekta koja označava vrijeme trajanja projekta (72 sata), ali i priča o tome kako je vrijeme ponekad jedino što imamo za darovati nekome.
  • Plavi trag boje od valjka koji ovdje promatramo kao poziv na proaktivnost. Trag koji nas izaziva da budemo budni na stanje koje vidimo oko sebe, u našim lokalnim i župnim zajednicama. Trag je to na pošaranim zidovima naših gradova, trag u okolišu nastao našim zagađivanjem istoga, trag na srcima tolikih potrebitih. Tom tragu, kroz projekt želimo dati novi značaj, novu boju. Ne želimo samo obrisati postojeće, želimo ga nadograditi, obnoviti, nadozidati. Na taj trag smo stavili srce.
  • Srce koje se daje za druge, načinjeno je od puzzli. One predstavljaju svakog pojedinca koji svojim djelovanjem pridonosi ovom projektu. Svaka puzzla dio je i vremena, rada, truda, ljubavi, volje i davanja koji volonteri diljem Hrvatske pružaju. Cjelinu projekta ne čine samo volonteri: 72 sata bez kompromisa je cjelina čiji su sastavni dijelovi naši suradnici, institucije, udruge, korisnici, pojedinci u potrebi, zaposlenici svih koji u projektu sudjeluju i volonteri. Dio projekta su i naši donatori koji svojim sredstvima pripomažu da se volonterske akcije odviju onako kako treba. U projekt je ugrađen i Zakon o volonterstvu koji nam pruža okvir unutar kojeg djelujemo, kao i Socijalni nauk Katoličke Crkve koja nas je toliko puta pozvala da izađemo izvan viđenih okvira služenja i volontiranja i koja nas je toliko puta uputila prema Srcu koje prima i prihvaća.
  • Ruke koje grle su onaj nježni dio koji osim znoja briše i svaku prepreku koja stoji na putu. Žuljevi na dlanovima tada nisu bolni, a snage ima i za pomoći prijatelju pored sebe. To su ruke solidarnosti koje svakoj osobi žele vratiti dostojanstvo koje joj pripada. 
  • Valjak u ruci nije samo alat za bojanje zida, on crta osmijehe na licu i boja zadovoljstvo u srcima. To je valjak koji nas poziva da razvijamo svoje talente i vještine. Valjak koji poziva da svoje darove dijelimo. 
  • Željezni ključ komad je metala koji predstavlja (po)moć, nepokolebljivost i beskompromisnost volontera u čijoj ruci čvrsto stoji. 

Jače istaknute ruke i manje uočljivo srce oslikavaju da je rezultat rada oku jasan i vidljiv, kao i to da bi ruke bile beskorisne kada ih ne bi pokretalo ono što stoji iza njih. Srce se ne voli isticati, ono poput Boga dopire do nas kroz velika i mala djela. 

O autorici ovogodišnjeg logotipa

Ovogodišnji logotip je osmislila Ivana Gršić, 16-godišnjakinja iz Zagreba.

"Nedavno sam završila drugi razred opće gimnazije. Slobodno vrijeme volim iskoristiti za sebe, ali i druge. Svoj mir nalazim u slikanju i pisanju, volontiranju i glazbi, ali prije svega u Bogu. Upravo sam tako, spajajući životne slagalice, prije skoro godinu dana, svoje “mjesto pod Suncem” pronašla u SKAC Zboru. Palmotićeva ulica sada mi je kao drugi dom. Ondje osim u zboru, svakodnevno upoznajem i učim od različitih ljudi i na taj način gradim sebe. Ondje me veže i volontiranje- Bog koji djeluje kroz mene za druge, to je osjećaj apsolutne radosti nakon što daš cijeloga sebe za nečiji osmijeh, uzajamna sreća u kojoj se ne gleda ni uloženo ni dobiveno, samo ono najiskrenije od ljudskog srca. Volontiram kada god mogu i gdje me Bog šalje; osim SKACa to je najčešće pomoć beskućnicima, oni imaju posebno mjesto kod mene. Ove godine odvažila sam se za volontiranje u projektu 72 sata bez kompromisa. Dok sam istraživala kako se prijavljuje, našla sam natječaj za izradu logotipa. Bez razmišljanja i znanja krenula sam raditi. Okušala sam se u novim i nepoznatim programima, ali uz pomoć bližnjih i Božju providnost, na kraju sam dizajnirala ovogodišnji prijedlog logotipa. Ove godine prijavila sam se za volontiranje u Promo timu 72sata bez kompromisa. Za budućnost pak nemam skroz jasnu viziju, puno me različitih stvari privlači, a što će na kraju presuditi zna samo dragi Bog. Bez obzira na fakultet kojim ću se dalje usavršavati, sebe želim graditi u SKACu, 72 sata bez kompromisa, ali i otvoriti svaka nova vrata koja čekaju na mene. "

Share This