ODRŽAN NACIONALNI SUSRET ORGANIZACIJSKIH TIMOVA

Ovaj vikend, od 24. – 26. rujna, na otoku Krku održan je nacionalni susret organizacijskih timova projekta 72 sata bez kompromisa. Domaćini susreta srdačno su dočekali predstavnike drugih gradova u predivnoj Oazi Kraljice Mira nedaleko od grada Krka. Nakon okupljanja i večere, susret je započeo upoznavanjem sudionika s planom i programom aktivnosti za vikend te molitvom u kapelici.

Bogati program koji su domaćini pripremili u subotu je počeo jutarnjom tjelovježbom i molitvom. U skladu s ciljevima projekta, sudionici su zasukali rukave i odradili jutarnju volontersku akciju – branje grožđa! Smješten na padinama krka, u blizini Baške u Jurandvoru, proteže se suncem obasjan vinograd obitelji Katunar u kojem su udionici složno obrali 2,5 tona grožđa!

Nakon odrađenog posla i prigodnog grupnog fotografiranja, domaćini su sudionike odveli u obilazak Jurandvora, gdje se nalaze ostatci benediktinskih građevina iz 12.st, od kojih je jedna restaurirana te crkva sv. Lucije koja je u potpunosti sačuvana, a u kojoj je nađena Bašćanska ploča.

Nakon edukativnog posjeta povijesnim znamenitostima Krka, sudionici su se uputili i u posjetu vinariji Katunar, gdje su ih vlasnici poveli u obilazak pogona za proizvodnju i punjenje vina. Nakon kušanja vina i ručka u vinariji, sudionici su se uputili natrag prema Oazi na radni dio svog boravka na Krku.

Na službenom sastanku raspravljalo se o temama bitnim za provedbu projekta, s naglaskom na aktualnu situaciju s COVID-19 pandemijom i način pristupanja istoj. Također, nacionalno vijeće projekta predstavilo je ovogodišnju nacionalnu akciju koja je zajednička svim gradovima sudionicima, pod nazivom Zagrli srcem Banovinu. Naime, svi gradovi sudionici će dio svojih volontera usmjeriti prema području pogođenom potresom. Broj volontera bit će ograničen i odgovara unaprijed dogovorenom broju akcija i volontera potrebnih u tom području.

Nakon večernje svete Mise, ostatak večeri sudionici su se družili u Oazi pripremajući roštilj.

Nedjelja je započela tjelovježbom uz službenu pjesmu ovogodišnje akcije – Slavimo ljubav, Stjepana Lacha te kasnije, molitvom u kapelici, a nakon doručka uputili su se u grad Krk na svetu Misu u krčkoj katedrali. Nakon Mise, domaćini su sudionike poveli u razgledavanje grada, najprije u muzej u sklopu Katedrale, smješten u crkvi sv. Kvirina, a potom i kroz centar Krka.

Nakon povratka u smještaj, sudionici su međusobno u krugu razmjenili svoje doživljaje s vikenda, a nakon ručka, oprostili su se i uputili u svoje gradove još spremniji i zagrijaniji provesti novu volontersku avanturu!

Ovim putem zahvaljujemo našim domaćinima na predivnom vikendu, gostoprimstvu, hrani, radu i novim saznanjima koja smo stekli tijekom vikenda. Neka njima i svim gradovima sudionicima ova akcija bude plodonosna.

Projekt 72 sata bez kompromisa održat će se od 14. – 17. listopada, podsjećamo da su prijave u tijeku, a prijaviti se mogu mladi od 15 – 35 godina, na službenim stranicama 72 sata bez kompromisa. Prijave traju do popunjenja mjesta.

Share This